Ben je van plan om je woning te renoveren en ga je daarbij speciale aandacht schenken aan de gevel waarover ze beschikt? In dat geval kan het de moeite waard zijn om daarvoor te kijken in de richting van zogenaamde ‘spuitkurk’. Spuitkurk staat er om bekend niet alleen een mooie afwerking te realiseren, daarnaast kenmerkt ze zich door een hoge warmteopslagcapaciteit en is ze bestand tegen vocht. Bovendien is spuitkurk te realiseren in verschillende kleuren evenals korrelgroottes waardoor er steeds een afwerking op maat van jouw wensen kan worden gerealiseerd. Klinkt dit voor jou ook wel interessant? Twijfel dan niet langer en maak snel uitgebreid kennis met de voor- en nadelen van spuitkurk!

Wat is spuitkurk precies?

In eerste instantie kan je, je zomaar de vraag stellen wat spuitkurk nu eigenlijk precies is. Wel, het betreft hier een soort van gevelbekleding welke over zeer decoratieve eigenschappen beschikt. Het materiaal van spuitkurk is gemaakt op basis van een zogenaamd kurkgranulaat gecombineerd met acrylhars. Ze wordt in een aantal lagen (doorgaans twee) meteen op de gevel aangebracht. Omwille van het feit dat spuitkurk kan worden aangekocht in verschillende kleuren en diverse korrelgroottes zal je steeds over de mogelijkheid beschikken om helemaal zelf het uitzicht van je gevel te bepalen.

Welke voordelen zijn er verbonden aan het gebruik van spuitkurk?

Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat spuitkurk een bijzondere populariteit geniet. Deze populariteit vloeit niet in het minst voort uit het feit dat ze bijzonder interessant kan zijn voor de renovatie van een bestaande gevel. We hebben alvast even de verschillende, interessante voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van spuitkurk voor jou op een rijtje gezet.

  • Spuitkurk beschikt niet alleen warmte-, maar ook geluidsbufferende eigenschappen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de warmte in de woning goed kan worden vastgehouden, daarnaast kunnen ook omgevingsgeluiden zomaar sterk worden getemperd;
  • Het aanbrengen van spuitkurk op de gevel van je woning zorgt er voor dat er een aanzienlijke reductie van koudebruggen kan worden gerealiseerd. Het is onnodig om te zeggen dat op deze manier het wooncomfort aanzienlijk en op uiterst positieve wijze kan worden beïnvloed.
  • De gevel wordt door het aanbrengen van spuitkurk op efficiënte wijze beschermd tegen vocht, maar toch blijft ze over een dampopen karakter beschikken. Op deze manier kan er een aanzienlijke reductie op vlak van condensvorming worden gerealiseerd.
  • Spuitkurk kan probleemloos worden toegepast op verschillende ondergronden. Zowel beton, baksteen, hout als kunststof vormen dan ook geen enkel probleem. Daarnaast is spuitkurk ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes waardoor er telkens opnieuw een compleet nieuwe uitstraling mee kan worden gerealiseerd.
  • Spuitkurk staat bekend als een milieuvriendelijk product, waardoor ook de milieubewuste woningeigenaars er maar wat graag gebruik van zullen maken.
  • In vergelijking met tal van andere producten die gebruikt kunnen worden om je gevel mee af te werken moet het gezegd dat het risico bij spuitkurk op vlak van scheuren en barsten eerder zeer beperkt is.

Welke nadelen zijn er aan spuitkurk verbonden?

De vele interessante voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van spuitkurk kunnen er zeker en vast voor zorgen dat ook jouw interesse meteen is gewekt. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ook dit type van afwerking voor je gevel ook gepaard kan gaan met een aantal niet onbelangrijke nadelen. Welke nadelen dit precies zijn wordt meteen duidelijk gemaakt door middel van het hieronder geplaatste overzichtje.

  • Met spuitkurk wordt er dan wel een buffer gecreëerd voor wat warmte en geluid betreft, maar toch is er eigenlijk geen sprake van echt volwaardige gevelisolatie.
  • De gevel dient over een proper karakter te beschikken vooraleer de spuitkurk kan worden aangebracht. Ze mag bovendien ook geen scheuren vertonen op het ogenblik dat de spuitkurk wordt aangebracht. Dienen er bepaalde herstellingswerken te worden uitgevoerd? Dan brengt dit uiteraard de nodige extra kosten met zich mee.

Hoeveel kost spuitkurk?

Ben je er na het lezen van alle voor- en nadelen die zijn verbonden aan spuitkurk ook wel overtuigd en wil je dan ook graag bij jouw gevel gebruik gaan maken van gespoten kurk? Dat is uiteraard geen probleem. Je dient er dan wel nog rekening mee te houden dat de kostprijs die hiervoor in rekening wordt gebracht wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Denk wat dit betreft onder meer aan de hoeveelheid aan lagen die moeten worden aangebracht, maar ook aan de totale oppervlakte waar de gevel over beschikt evenals de bereikbaarheid er van. Gemiddeld kan je echter rekening houden met de kosten zoals deze staan aangegeven in de hieronder terug te vinden prijstabel.

Type karwei Gemiddelde kostprijs
Laten aanbrengen van spuitkurk Tussen 45 & 65 euro per vierkante meter

 

Wil je er zeker van zijn dat je ten allen tijde kan rekenen op de laagste spuitkurk kosten, maar dan wel zonder in te moeten boeten op vlak van kwaliteit? In dat geval is het altijd de moeite waard om offertes bij verschillende vakmannen (uit de buurt) op te vragen en deze tegenover elkaar af te toetsen. Enkel en alleen op deze manier heb je namelijk steeds de garantie dat je kan genieten van de laagst mogelijke kosten voor jouw spuitkurk.