Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bezetting voor je gevel, dan is crepi één van de opties waaruit je kunt kiezen. Met crepi kun je je gevel een volledige facelift geven en je woning voor tientallen jaren beschermen tegen de weersomstandigheden. Het is belangrijk dat je goed voor je gevel zorgt en dat je deze regelmatig laat onderhouden, niet alleen om esthetische redenen, maar ook omdat de gevel naast het bieden van bescherming ook een draagfunctie heeft. Slechte gevels kunnen lekken, scheuren en uiteindelijk een gevaar opleveren voor de inwonenden. Crepi is een veelzijdig materiaal om je gevel mee te laten bezetten.

Crepi; sierpleister voor de gevel

Crepi is een sierpleister waarmee je al je muren kunt bezetten. Het heeft echter eigenschappen waardoor het erg geschikt is voor gebruik op de gevel. Het mengsel bestaat uit kalk, zand en cement en hier kan ook een kunsthars aan worden toegevoegd. Dit wordt evenredig tegen de gevel aangebracht waardoor je dus een effen en strak oppervlak overhoudt. Er zijn twee soorten crepi beschikbaar, namelijk minerale- en siliconen crepi.

 • Minerale crepi: dit type crepi bestaat alleen uit natuurlijke componenten en wordt toegepast op gevels van oudere huizen of op huizen waar vocht in de muren zit. Minerale crepi is namelijk waterwerend, maar geeft de muur nog wel de mogelijkheid te ademen en in oude woningen is dit vaak essentieel. Minerale crepi is per vierkante meter het goedkoopste, maar is wel gevoeliger voor barsten en scheuren. Ook kan het water opzuigen uit de grond als je er geen gevelplint bij plaatst.
 • Siliconen crepi: voeg je kunsthars toe aan minerale crepi dan krijg je siliconen crepi. Dit is iets duurder, maar heeft het voordeel dat het flexibeler is. Daardoor zullen er minder snel scheuren ontstaan. Dit type crepi wordt gebruikt in combinatie met isolatieplaten, maar het laat de muren niet ademen, zoals minerale crepi dat wel kan. Daardoor is het in woningen gevoelig voor vocht niet altijd de beste keuze.

 

Prijs crepi bezetting

Behalve het type crepi, zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op het uiteindelijke kostenplaatje. De manier waarop het crepi wordt aangebracht, bijvoorbeeld, of het al dan niet combineren met isolatie van de buitenmuren. Hieronder vind je een tabel met financiële informatie over het laten bezetten van je gevel. Deze kun je gebruiken om je een idee te vormen van de uitgaven waarmee jij te maken zou krijgen. Btw, arbeidsloon en materialen zijn hier al bij inbegrepen.

 

Kostenpost crepi plaatsen Prijs per eenheid Prijs gevel van 90 m2
Minerale sierpleister handmatig €75 – €100 per m2 €6750 – €9000
Siliconen sierpleister handmatig €85 – €110 per m2 €7650 – €9900
Pleister machinaal laten aanbrengen Vanaf €40 per m2 Vanaf €3600
Pleister inclusief isolatie €25 per m2 extra €2250 extra
Gevelplint €40 – €80 per meter €1600 – €3200 (40 meter)

 

Plus- en minpunten van een crepi gevelbezetting

Je kunt dus gemakkelijk te maken krijgen met prijzen van meer dan tienduizend euro en dit is natuurlijk niet gering. Daarom is het verstandig alle voor- en nadelen van crepi even goed te overwegen, voordat je een beslissing maakt omtrent dit type gevelbekleding. Crepi heeft namelijk een groot aantal goede eigenschappen, maar ook zeker wat nadelen. Hier vind je deze op een rijtje.

 

 • Crepi is in een groot aantal kleuren te krijgen
 • Er kan ook een korrel aan worden toegevoegd voor extra structuur
 • Het is ideaal materiaal om te combineren met isolatieplaten
 • Het past op praktisch alle type woningen
 • Crepi gaat tientallen jaren mee en hoeft niet te worden overgeschilderd
 • Vergeleken met andere bezettingen is crepi relatief goedkoop

 

 • Het is moeilijk om zelf je gevel met crepi te bezetten
 • Minerale crepi trekt vuil aan en kan water opzuigen
 • Crepi muren moeten professioneel worden gereinigd
 • De kleur kan vervagen als het veel in de zon staat
 • Donkere crepi is populair, maar niet te combineren met isolatieplaten

 

Zelf crepi aanbrengen of toch een vakman inschakelen?

Het is natuurlijk ook mogelijk om het crepi zelf aan te brengen en hiermee bespaar je een flink bedrag op een vakman. De materialen zelf zijn niet erg prijzig en het grootste gedeelte van de uiteindelijke prijs gaat naar de arbeidskosten. Dit is echter met goede redenen. Het aanbrengen van crepi is specialistisch werk, waar vakmanschap voor nodig is en jaren ervaring. Daarnaast is het arbeidsintensief en zwaar. Het is lastig om zelf een effen en strak resultaat te krijgen en het crepi moet snel worden aangebracht zodat het evenredig kan drogen. Doe je dit niet goed, dan kun je problemen krijgen met vocht, omdat dit achter de crepilaag komt en daar gaat schimmelen als het niet weg kan. En als het vervolgens in de winter bevriest en uitzet, kan dit water je crepi, maar ook je gevel beschadigen. Heb je dit zelf gedaan, dan moet je ook zelf zorgen dat het gerectificeerd wordt. Heb je een vakman gebruikt, dan kun je van de garantieregeling gebruik maken.

 

Vergelijk offertes

Is het tijd voor een gevelrenovatie en wil je weten hoeveel jij zou moeten betalen voor een crepi bezetting? Je kunt dan gemakkelijk offertes opvragen bij een aantal betrouwbare specialisten uit jouw omgeving als je hiervoor onze vergelijkingstool gebruikt. Deze service is gratis en vrijblijvend en kan je ongetwijfeld helpen bij het vinden van de beste deal.