Eén van de manieren om je gevel nieuw leven in te blazen is door deze te bepleisteren met crepi. Crepi is een mengsel op basis van cement, dat wordt gebruikt voor het bekleden van gevels, grote muren of als onderlaag voor mortel en pleister. Het laten bekleden van je gevel of muur met crepi is relatief goedkoop en geeft je vele mogelijkheden. De gevel is weer tientallen jaren beschermd en omdat het crepi gemakkelijk kan worden overgeschilderd, kun je deze regelmatig van een nieuw kleurtje voorzien, mocht je dat willen. Hier lees je alles over de twee typen crepi, hoe je deze aanbrengt en wat de voor- en nadelen zijn van dit type gevelbekleding.

Twee soorten crepi

Als je in de bouwmarkt op zoek gaat naar crepi, dan zal je twee verschillende soorten aantreffen. Beide zijn geschikt voor de gevel, maar hebben andere kwaliteiten waardoor ze voor jou beter of minder geschikt zouden kunnen zijn.

  • Minerale crepi: dit is een natuurlijk mengsel dat bestaat uit zand, cement en kalk. Hierdoor is het dampopen en waterkerend, wat een goede ventilatie bevordert. Daarom is het beter om dit type crepi te gebruiken op oudere woningen met muren die gevoelig zijn voor vochtproblemen. Minerale crepi gaat erg lang mee en behoudt zijn kleur ook goed.
  • Siliconen crepi: dit type crepi is synthetisch, omdat het gebaseerd is op kunsthars. Hierdoor is het sterk en elastisch, waterdicht en lichtgewicht. Ideaal dus voor nieuwbouwwoningen en om te combineren met isolatiemateriaal. Siliconen crepi is te krijgen in verschillende kleuren en korrelgroottes waardoor je een structuur op je muur aan kunt laten brengen.

 

Crepi aanbrengen; een stappenplan

Als je van plan bent zelf je gevel te bekleden met crepi, dan kun je geld besparen op een vakman. Dit is echter wel een klus voor mensen met voldoende doe-het-zelf ervaring. Het is vrij precies en om een zo mooi en evenredig mogelijk resultaat te bereiken moet het vrij snel worden aangebracht. Ben jij van plan je geven zelf te pleisteren, dan vind je hier een handig stappenplan dat je kunt gebruiken tijdens de werkzaamheden.

  1. De voorbereiding: zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en dat je voldoende tijd hebt om de klus af te ronden. Je hebt van tevoren een aantal mensen geregeld die je hierbij kunnen komen helpen. Ook is het belangrijk dat je alle materialen en gereedschappen hebt aangeschaft en bij de hand hebt. Vergeet niet ook een afvalcontainer te regelen en machines te huren, indien nodig. Dek de omgeving goed af zodat je deze beschermt tegen spatvlekken. Dit zijn kozijnen en dorpels, maar ook de omliggende gedeeltes van de tuin. Begin vroeg, zodat je de hele dag hebt om te werken.
  2. Plaats de isolatieplaten: crepi is uitstekend te combineren met gevelisolatie en ben je dit van plan, dan is het eerste wat je doet het aanbrengen van de isolatieplaten. Dit wordt vaak gedaan met lijm en is een vrij specialistische klus. Doe je dit verkeerd, dan kunnen er koudebruggen ontstaan en wordt de isolatiewaarde minder. Om die reden laten veel mensen deze stap toch uitvoeren door een specialist.
  3. Plaats de hoekprofielen: vervolgens worden de hoekprofielen geplaatst. Deze hebben als functie de hoeken van je gevel te verstevigen, maar werken ook als geleider van het pleistermateriaal zodat er geen vocht onder kan komen.
  4. Plaats het wapeningsnet: het wapeningsnet zorgt ervoor dat het crepi goed kan hechten, dat het egaal en net kan worden afgewerkt en dat er in de toekomst geen scheuren en barsten in kunnen komen. Mocht de muur er onder barsten, dan zorgt het wapeningsnet dat deze overbrugd wordt. Je plaatst het wapeningsnet direct op de muur of op de isolatieplaten.
  5. Het aanbrengen van het crepi: nu ben je klaar voor het aanbrengen van het crepi. Heb je gekozen voor een siliconen pleister, dan wordt deze in drie lagen aangebracht, namelijk de basislaag, de hechtingslaag en de siliconen crepi. Minerale pleister breng je in één laag aan, van 12 tot 15 millimeter dik.
  6. De naden dichten: als laatste is er de afwerking. Zorg ervoor dat het pleister goed aansluit rondom de ramen en de deuren en dicht de naden netjes af met een siliconenkit.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Het aanbrengen van crepi rondom je gevel is een vrij specialistische klus. Het is lastig voor iemand die geen ervaring heeft om een mooi en egaal resultaat te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het crepi vakkundig wordt aangebracht, zodat deze in de toekomst niet zal scheuren, losraken en je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Omdat de gevel toch het visitekaartje is van een woning en deze direct invloed heeft op de eerste indruk die iemand vormt, zijn er weinig mensen die deze klus zelf proberen te doen.

De voor- en nadelen van crepi

Zoals bij de meeste materialen het geval is heeft ook crepi voor- en nadelen. Het is altijd verstandig om deze tegen elkaar af te strepen voordat je besluit de werkzaamheden in te plannen. Hier vind je de plus- en minpunten van crepi netjes op een rij.

 

  • Relatief goedkoop, gemiddeld €80 per m2
  • Ideaal om te combineren met gevelisolatie
  • De woning wordt meer waard en ziet er verzorgd uit
  • Goede bescherming tegen vocht en andere weersinvloeden
  • Groot aantal kleuren beschikbaar
  • Passend op zowel moderne, klassieke en landelijke woningen

 

  • Reinigen moet gedaan worden door een professioneel bedrijf
  • De kleur kan naar verloop van tijd vervagen of worden aangetast
  • Minerale pleister kan water absorberen

 

Vergelijk offertes

Het aanbrengen van crepi wordt vaak uitbesteed en natuurlijk wil je dat deze werkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd. Via onze vergelijkingstool kunnen we je in contact brengen met een aantal specialisten uit jouw omgeving en je offertes sturen voor jouw specifieke klus.