Het is algemeen bekend dat er aan het gebruik van crepi voor het afwerken of renoveren van je gevel tal van interessante voordelen verbonden zijn. Dit gezegd zijnde is het uiteraard ook zo dat elke vorm van gevelafwerking eveneens bepaalde nadelen met zich meebrengt. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust waardoor ze op een zeker ogenblik geconfronteerd worden met een aantal vervelende verrassingen. Ben jij ook van plan om gebruik te maken van crepi voor de afwerking van de gevel van jouw woning, maar wil je geen sprong in het diepe wagen? In dat geval is het een absolute aanraden om rekening te houden met de potentiële nadelen die verbonden zijn aan crepi. We zetten ze graag allemaal voor je op een rijtje op deze pagina!

Reinigen van een crepi gevel is niet altijd mogelijk

Wanneer je er voor hebt gekozen om een witte crepi gevel te realiseren zal je kunnen vaststellen dat deze er na een paar jaar al snel wat grauw uit zal komen te zien. Dat is natuurlijk erg vervelend, want het zorgt er voor dat de uitstraling van je woning ongewild negatief wordt beïnvloed. Moet jij ook vaststellen dat er bij jouw gevel sprake is van een wat grauwere look en wil je daar iets aan doen? In dat geval is het altijd aan te raden om deze professioneel te laten reinigen. Veel mensen denken dat ze de reiniging van hun gevel ook best voor hun eigen rekening kunnen nemen, maar dat blijkt in de praktijk al snel heel wat minder voor de hand liggend te zijn. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat het reinigen van een crepi gevel in bepaalde situaties ook helemaal niet mogelijk is.

Om een crepi gevel te kunnen reinigen moet er rekening mee worden gehouden dat de crepi laag in een goede staat moet zijn. Is dat niet het geval en is er bijvoorbeeld sprake van scheuren in de crepilaag? In dat geval zou het reinigen van de gevel er zomaar voor kunnen zorgen dat er nog meer schade ontstaat. Wil je een dergelijke, vervelende situatie graag voorkomen? In dat geval wordt het aangeraden om er voor te kiezen om je gevel te schilderen. Op deze manier beschikt ze ook terug over een mooie, witte uitstraling en dat zonder dat je het risico loopt om de crepilaag te beschadigen. Het spreekt voor zich dat er ook aan het (opnieuw) schilderen van je woning wel bepaalde kosten verbonden zijn.

Beïnvloeding van kleurintensiteit door weersinvloeden

Diverse weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de kleur van de gevel wordt aangetast. In het bijzonder witte gevels vormen op dit vlak een aanzienlijk, extra risico. Zowel regen als modder en mos kunnen op dit vlak grote boosdoeners zijn. Heb je er voor gekozen om voor de realisatie van jouw crepi gevel gebruik te maken van eerder donkere kleuren? In dat geval dient er rekening mee te worden gehouden dat deze aanzienlijk beïnvloed kunnen worden door toedoen van de zon. Denk dus in ieder geval altijd goed na vooraleer je uiteindelijke keuze te maken op vlak van kleur voor jouw crepi gevel.

Jaarlijks onderhoud is een echte vereiste

De keuze voor het realiseren van een crepi gevel is er één die er onrechtstreeks voor zorgt dat je jaarlijks rekening dient te houden met een bepaalde hoeveelheid aan uit te voeren onderhoud. Ondanks het feit dat dit in eerste instantie misschien niet heel interessant lijkt is het wel zo dat het onderhouden van een crepi gevel in de praktijk helemaal niet veel voeten in de aarde heeft, in tegendeel. Even besproeien met behulp van een tuinslang kan reeds voldoende zijn om jouw crepi gevel terug te laten stralen als nooit tevoren. Wil je er zeker van zijn dat je zo weinig mogelijk omkijken hebt naar je crepi gevel? In dat geval is het altijd een aanrader om ze te voorzien van een transparante grondlaag. Op deze manier is ze namelijk volledig beschermd tegen insijpeling van vocht.

Een crepi gevel realiseren is niet altijd mogelijk

Het laatste nadeel is er één die in principe van toepassing is op alle verschillende vormen van gevelbepleistering. Toch dient er ook in het geval van een crepi gevel zeker en vast rekening mee te worden gehouden. Het is namelijk zo dat je niet altijd en overal de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van crepi aan de gevel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de andere woningen in je buurt allemaal zijn afgewerkt met rode bakstenen. Wanneer jij dan plots een witte crepi gevel wenst te realiseren is het mogelijk dat de stad waarin je dit wenst te doen daar een stokje voor steekt. Daarnaast kan het eveneens net wat minder interessant zijn om jouw crepi gevel te realiseren in groene(re) gebieden. De kans dat je dan al snel wordt geconfronteerd met vervelende zaken zoals mos- en algengroei aan je gevel is namelijk altijd voor handen. Denk ook hier dus zeker en vast even over na wanneer jij er aan denkt om voor jouw gevel gebruik te gaan maken van een afwerking met crepi.