Crepi is een soort van sierpleister die het meeste wordt geassocieerd met het gebruik op gevels. Dat komt doordat het waterwerend is en erg goed bestand is tegen de weersomstandigheden buiten. Er is echter geen enkele reden waarom je crepi niet ook op je binnenmuren aan zou kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld in natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Vergeleken met andere sierpleisters is crepi echter wel aardig prijzig en zoals je beneden kunt lezen zijn er goedkopere alternatieven die een soortgelijk resultaat kunnen opleveren.

De kosten

Wat betreft gevelbekleding is crepi als materiaal relatief goedkoop. Dat komt doordat de gevel veel te weerstaan heeft en dat het materiaal dat je erop aanbrengt daar goed tegen bestand moet zijn. Om die redenen is het bekleden van je gevel vaak een dure aangelegenheid. In de tabel hier beneden kun je zien hoeveel je moet betalen voor crepi, maar ook hoe deze prijzen (inclusief btw, arbeidsloon en materialen) zich vergelijken met andere soorten sierpleister die je binnen kunt gebruiken.

 

Soort pleister Prijs per m2
Crepi machinaal aanbrengen Vanaf €40
Crepi handmatig aanbrengen Vanaf €80
Spackspuiten Vanaf €9
Handmatig glad stucen Vanaf €14
Spachtelputz Vanaf €12
Rustiekputz Vanaf €10
Granol Vanaf €15
Barokpleister Vanaf €15

 

Alternatieven voor crepi

Is het tijd om je binnenmuren te laten bekleden met een sierpleister, dan heb je naast crepi een groot aantal goedkopere alternatieven. En het resultaat dat je daarmee bereikt is nagenoeg hetzelfde als wanneer je crepi zou gebruiken. Veel mensen kiezen ervoor om aan crepi een korrel toe te laten voegen voor extra structuur, maar dit is net zo goed mogelijk bij andere sierpleisters. Ook kun je de stukadoor een kleur aan de specie laten geven, zodat je naderhand je muren niet meer hoeft te verven, net als bij crepi het geval is.

  • Glad stucen: ben je op zoek naar een zo glad en strak mogelijk resultaat, dan kun je ervoor kiezen een stukadoor in te huren om je muren glad te stucen. Dit wordt meestal gedaan met de bedoeling dat je de muur daarna verft of behangt. Net als met crepi mogelijk is, kun je ook je binnenmuren op die manier laten afwerken, voor een aanzienlijk lagere prijs.
  • Spackspuiten: kies je voor spackspuiten, dan zal de stukadoor het pleister machinaal onder hogedruk aanbrengen. Dit heeft als voordeel dat het snel is, goedkoop en dat het evenredig wordt aangebracht. Het resultaat is strak, maar laat ook een fijne structuur laat zien omdat het pleister nadat het op de muur gespoten is meestal niet wordt gladgestreken. Hiermee bespaar je minstens €30 per vierkante meter.
  • Andere sierpleisters: vind je crepi mooi omdat er een korrel aan kan worden toegevoegd, dan kun je binnenshuis kiezen uit vier sierpleisters waarbij dat ook het geval is. Spachtelputz, rustiekputz, granol en barokpleister zorgen ook voor een mooie structuur op je muur. Het verschil tussen deze sierpleisters zit hem voornamelijk in de grootte van de korrel die wordt toegevoegd. Ervaren stukadoors kunnen het pleister ook met een bepaald effect op de muren aanbrengen, voor een nog interessanter resultaat.

 

Crepi buiten versus binnen

Het gebruik van crepi op de gevel heeft een groot aantal voordelen. Zo is het waterwerend, sterk, flexibel, kleurvast en erg goed te combineren met isolatieplaten. Ook al zijn dit erg handige voordelen, deze zijn binnenshuis grotendeels overbodig. Je kunt de stukadoor ook vragen een kleur door zijn specie te mengen zodat deze ook kleurvast wordt. De muren binnen hebben veel minder te verdragen dan de muren buiten, wat betekent dat het materiaal dat je erop aanbrengt ook niet zo sterk hoeft te zijn. Als je je bedenkt dat je zeker €25 per vierkante meter bespaart op de werkzaamheden, dan kun je misschien beter een sierpleister voor binnenshuis kiezen.

Crepi binnenshuis, ja of nee?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en in de badkamer of in de keuken, waar de muren nat en vies worden, kan crepi een erg waardevol materiaal zijn op de muren. Ook als je last hebt van doorslaand vocht, kan je dit tegenhouden door crepi op je binnenmuren aan te laten brengen. In andere gevallen kan het nooit kwaad om wat voorbeelden te bekijken van de alternatieven die je tot je beschikking hebt. Jouw stukadoor kan je daar ongetwijfeld aan helpen. Ook kan deze je bijstaan met professioneel advies en aanbevelingen wat betreft het materiaal dat je het beste kunt gebruiken. Door al je opties te bekijken zal je zelf de beste beslissing kunnen maken over het stucen van je binnenmuren.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en betrouwbare stukadoor? Dan kunnen wij je helpen bij het vinden van de beste vakman voor jouw klus. Geef de specificaties van je klus door aan onze vergelijkingstool en je ontvangt snel offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je gebruiken bij het vinden van de beste deal.