Wat gevelbekleding betreft is crepi op dit moment erg in trek. Deze sierpleister vind je steeds meer terug op de gevels van woningen en je kunt het krijgen in steeds keer kleuren en afwerkingen. Blanke crepi kan worden gebruikt als onderlaag om later over te schilderen of als kleur an sich. Blanke kleuren zijn populair en hier zijn goede redenen voor. Hier vind je informatie over crepi in het algemeen en over blanke crepi die je kunt gebruiken om te bepalen of dit het juiste materiaal is voor jouw gevel.

Wat is crepi?

Crepi is dus een soort pleister dat voornamelijk wordt gebruikt op de buitenmuren, maar het is op praktisch elk type muur toepasbaar. Het is een mengsel met cement als basis en daaraan worden vaak kalk en zand toegevoegd. Dit wordt ook wel minerale crepi genoemd. Wordt hier ook kunsthars bij gedaan dan spreken we van een siliconen crepi. Er zijn grote verschillen tussen de twee (deze worden hieronder toegelicht), maar het principe is hetzelfde. Het crepi wordt tegen de gevel aangebracht, hier droogt het en vormt het een waterdichte laag waarmee je muren en je woning worden beschermd tegen de omstandigheden buiten. Crepi is te krijgen in allerlei kleuren en ook met een toegevoegde korrel voor wat extra structuur.

Twee soorten crepi

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten crepi en dit is gebaseerd op de samenstelling. Minerale crepi is volledig natuurlijk, in tegenstelling tot siliconen crepi. Ze zijn voor verschillende soorten muren geschikt. De toepassingen en voor- en nadelen van beiden vind je hier op een rijtje.

  • Minerale crepi: dit type crepi houdt water en vocht tegen, maar is nog wel enigszins ademend waardoor de muren nog steeds kunnen worden geventileerd. Om die reden wordt minerale crepi voornamelijk gebruikt op oudere huizen waar problemen met vocht in de muren nog wel eens voorkomen. Dit type crepi is gevoeliger voor scheuren en wordt sneller vies. Ook kan het vocht uit de grond opzuigen dus is het verstandig een gevelplint toe te voegen.
  • Siliconen crepi: door kunsthars toe te voegen aan het crepi, wordt het elastischer, harder en vormt het een compleet afgesloten laag tussen de muur en de buitenwereld. Hierdoor zullen de muren dus niet meer kunnen ademen en daarom vind je dit type crepi meer op moderne woningen. De flexibiliteit zorgt ervoor dat het niet snel scheurt. Daarnaast wordt siliconen crepi minder snel vies, is het krasbestendig en uitstekend te combineren met isolatiematerialen.

 

Blanke crepi

Crepi is dus te krijgen in allerlei kleuren. Blanke crepi past op elk type woning en is erg geschikt als je ook isolatieplaten aan laat brengen. Het houdt je muren koel en de temperatuurverschillen, ook als de zon erop staat, zijn minimaal. Daarbij zal de kleur niet vervagen als de muur veel in de zon staat. Ben je aan een nieuwe kleur toe, dan is blanke crepi erg gemakkelijk over te schilderen. Het fungeert dan ook vaak als onderlaag. Een nadeel is uiteraard wel dat het sneller vies wordt en crepi is van nature vrij lastig te reinigen. Hier zal je dan een professioneel bedrijf voor moeten inschakelen en regelmatiger dan wanneer je een donkere kleur uit zou kiezen. Om het steriele uiterlijk vind je blanke crepi veel terug op moderne en minimalistische woningen en hier komt het dan ook uitstekend tot zijn recht.

Wel of geen crepi?

De beste manier om te beslissen of crepi het juiste materiaal is voor jouw gevel, is door de voor- en nadelen eens goed tegen elkaar af te zetten. Zo is crepi relatief goedkoop, is het te krijgen in vele kleuren en met een korrel en geschikt voor een groot aantal type woningen. Crepi is uitstekend te combineren met isolatieplaten, is kleurvast en gaat tientallen jaren mee. De keerzijde van de medaille is dat crepi snel vies kan worden en professioneel moet worden gereinigd, dat de kleur kan vervagen als het veel in de zon staat en dat het lastig te verwijderen is. Daarbij komt ook dat minerale crepi water kan opzuigen en dus moet worden beschermd met een gevelplint.

Vergelijk offertes

Wil jij je gevel ook graag laten bekleden met crepi? Dan kun je dit het beste laten doen door een betrouwbaar en vakkundig bedrijf. Via onze vergelijkingstool kunnen we je in contact brengen met vakmannen uit jouw omgeving en je een aantal offertes sturen, zonder dat je verplicht bent tot aankoop over te gaan.