Crepi is een sierpleister die veel wordt toegepast op gevels, maar je kunt het ook op je binnenmuren laten aanbrengen. De meeste mensen gebruiken hier een stukadoor voor, omdat het aanbrengen van pleister een specialistische en arbeidsintensieve klus is. Je kunt echter ook zelf aan het werk gaan en crepi koop je gemakkelijk in bouwmarkten zoals Brico. Uiteraard bespaar je hier een flink bedrag mee, maar het is de vraag of de besparingen de risico’s waard zijn.

De prijs van crepi

Om te beginnen is het interessant om te kijken met welke besparingen je te maken hebt als je zelf je gevel gaat bezetten met crepi. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten in beide situaties, inclusief btw.

 

Soort pleister Prijs per eenheid Kosten gevel 90 m2
Crepi machinaal aanbrengen Vanaf €40 per m2 Vanaf €3600
Crepi handmatig aanbrengen Vanaf €80 per m2 Vanaf €7200
Crepi Brico €15 per m2 €1350
Gereedschap en materialen €100 eenmalig €100 extra

 

De gemiddelde besparing

Bezet je je gevel van 90 vierkante meter zelf, dan ben je hier dus zo’n €1500 voor kwijt. Laat je het uitvoeren door een specialist, dan is dit zeker €5000 en waarschijnlijk meer. De besparing die je maakt als je de klus zelf oppakt is daarom maar liefst 70 procent. Hier zitten extra uitgaven zoals afdekmateriaal, steiger-, machine- en containerhuur nog niet bij inbegrepen. De besparing is dan nog steeds niet gering, maar voordat je naar de Brico gaat om je materialen en gereedschap aan te schaffen, is het goed om je af te vragen of dit een klus is die je op kunt pakken.

Aandachtspunten zelf crepi bezetten

Zoals al eerder aangegeven is het aanbrengen van crepi specialistisch en arbeidsintensief. Het is erg lastig hetzelfde resultaat te krijgen als een ervaren stukadoor zou realiseren op jouw buitenmuren. Hier vind je enkele aandachtspunten die je kunt gebruiken bij het maken van een beslissing over wie het crepi aan gaat brengen, jij of een vakman.

  • Arbeidsintensief: als jij geen professioneel stukadoor bent, dan zal je niet gewend zijn aan de beweging die je constant moet herhalen als je sierpleister aanbrengt. Dit kan na verloop van tijd erg zwaar worden, maar tijd voor pauze is er helaas niet. Je bereikt het beste resultaat als je het crepi snel aanbrengt zodat het evenredig kan drogen. Het stucen van een grote buitenmuur kan voor iemand zonder ervaring simpelweg te zwaar zijn.
  • Specialistisch: een ervaren stukadoor kan je crepi op verschillende manieren aanbrengen. Zo kan deze het oppervlak volledig glad maken, is het mogelijk om een korrel toe te voegen voor een effect met wat meer structuur. Echt ervaren stukadoors kunnen het crepi ook met een patroon aanbrengen, waardoor het resultaat nog interessanter wordt.
  • Vakkundig: de meeste stukadoors hebben jarenlange ervaring en kunnen het crepi snel en netjes aanbrengen. Het resultaat is egaal en strak en er zijn geen onbedoelde oneffenheden zichtbaar. Het is de vraag of iemand zonder ervaring hetzelfde vlekkeloze oppervlak kan realiseren.
  • Nazorg: het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jij of de stukadoor een foutje maakt bij het aanbrengen van het crepi. Deze foutjes kunnen verregaande gevolgen hebben en problemen met vocht opleveren of het crepi beschadigen. Ze moeten dan snel worden rechtgezet, voordat ze meer schade aanrichten. Heb jij een fout gemaakt dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Bij een stukadoor ontvang je garantie over de geleverde werken en zal deze dus terugkomen om de schade gratis te herstellen.
  • Veiligheid: moet de gevel worden bezet, dan zal er een gedeelte op hoogte gewerkt moeten worden. Hier heb je een steiger voor nodig of smallere gevels kun je proberen met een trap of ladder. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt zodat je veilig kunt vallen mocht je een stap verkeerd zetten.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Kijkende naar de bovenstaande aandachtspunten lijkt het beter om de klus uit te besteden. Tegelijkertijd is een 70 procent besparing niet gering. Er zijn ook situaties waarin dit prima mogelijk is. Betreft het een kleinere muur, bijvoorbeeld of ben je een ervaren klusser dan kun je het zelf proberen. Bij je bouwmarkt kunnen ze je ongetwijfeld helpen aan alle informatie en spullen die je nodig hebt. Vergeet niet ook beschermende kleding aan te schaffen, om je eigen veiligheid te denken en eventueel een container of steiger te huren.

Vergelijk offertes

Je kunt altijd informatie inwinnen over de mogelijke kosten voor jouw klus mocht je deze laten uitvoeren door een vakman. Hier kun je via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen zonder dat je tot aankoop verplicht bent. Dit kan je helpen een beeld te vormen bij de kosten waarmee je te maken krijgt en bij de beslissing of je de werkzaamheden zelf uit wilt voeren of dat je hier toch een bedrijf voor inhuurt.