Als de buitengevel van een woning er vies of onverzorgd uitziet, dan wekt dit de indruk dat de gehele woning aan renovatie toe is. De gevel is dus echt een visitekaartje en kan het verschil betekenen tussen een te koop staand en een verkocht huis of een positieve en negatieve indruk. Daarnaast heeft de gevel ook een praktische draagfunctie en beschermt het de gehele woning van invloeden van buitenaf. Om die redenen is het altijd verstandig je gevel goed te onderhouden en te zorgen dat deze in goede staat verkeert. Eens in de zoveel tijd is het nodig je gevel te laten renoveren en veel mensen kiezen er dan ook voor om deze te laten isoleren. Crepi is een uitstekend materiaal om hiermee te combineren.

Wat is crepi eigenlijk?

Crepi is een sierpleister dat wordt gebruikt op gevels, maar ook op binnenmuren. Het is een mengsel op basis van cement en kan ook fungeren als onderlaag voor mortel en pleister. Je kunt het krijgen in verscheidene kleuren en het is ook mogelijk om er een korrel aan toe te laten voegen voor extra structuur. Er zijn twee verschillende soorten crepi en het type dat jij nodig hebt zal worden bepaald door de omstandigheden bij je thuis.

 • Siliconen pleister: het meest gebruikte soort crepi is siliconen crepi. Dat komt doordat het zich erg goed leent om op isolatieplaten aangebracht te worden en ook modernere nieuwbouwwoningen profiteren ervan. Dit type crepi bevat namelijk kunsthars waardoor het een ondoordringbare maar toch flexibele laag vormt tussen de muren en de buitenwereld. Hierdoor zullen de muren niet meer kunnen ademen, dus deze moeten volledig droog zijn en geen vochtproblemen vertonen. Siliconen pleister is iets duurder, maar is vuilafstotend en minder gevoelig voor scheuren en barsten.
 • Minerale pleister: minerale pleister, daarentegen, is volledig natuurlijk en bevat naast cement ook zand en kalk. Hierdoor is het erg effectief bij het tegenhouden van neerslag, maar laat het de muren nog wel ademen. Oudere huizen en huizen waarbij de muren vochtig zijn hebben hier profijt van. Minerale pleister is iets goedkoper, maar wordt sneller vies en scheurt ook gemakkelijker.

 

De kosten

Het aanbrengen van crepi is een vrij specialistische klus en daarom kiezen de meeste mensen ervoor om dit uit te besteden aan een vakman. Hiervoor betaal je meer, maar de risico’s zijn groot als het crepi niet goed wordt geplaatst. Daarnaast heb je bij een vakman altijd een garantieregeling, soms wel van 20 jaar, waar je op terug kunt vallen. De uiteindelijke prijs wordt berekend door te kijken naar het soort crepi, het aantal vierkante meter, het al dan niet toevoegen van een isolatiemateriaal en de manier waarop het wordt aangebracht. De onderstaande tabel kan je vertellen wat de gemiddelde prijzen zijn van dit moment, inclusief btw.

 

Kostenpost crepi plaatsen gevel Prijs per eenheid Prijs gevel van 90 m2
Minerale sierpleister handmatig €75 – €100 per m2 €6750 – €9000
Siliconen sierpleister handmatig €85 – €110 per m2 €7650 – €9900
Pleister machinaal laten aanbrengen Vanaf €40 per m2 Vanaf €3600
Pleister inclusief isolatie €25 per m2 extra €2250 extra
Gevelplint €40 – €80 per meter €1600 – €3200 (40 meter)

 

De voor- en nadelen van crepi op de gevel

De beste manier om te bepalen of crepi het beste materiaal is voor jou is door de plus- en minpunten tegen elkaar af te zetten. Het is altijd goed om ook te kijken naar de problemen die je kunt ondervinden door voor crepi te kiezen dan alleen de voordelen aan te horen. Het onderstaande overzicht kan je daar mogelijk mee helpen.

 • Te krijgen in een groot aantal kleuren
 • Ook een korrel kan worden toegevoegd
 • Relatief goedkoop
 • Kleurvast
 • Duurzaam; biedt tientallen jaren bescherming
 • Passend op praktisch alle soorten woningen
 • Uitstekend te combineren met isolatieplaten

 

 • Crepi wordt snel vies en moet professioneel worden gereinigd
 • Donkere kleuren zullen vervagen in de zon
 • Moeilijk te verwijderen
 • Duurder dan een renovatie van de muren
 • Minerale crepi kan water opzuigen uit de grond

 

Een vakman inhuren of zelf doen?

Het aanbrengen van crepi is een lastige, zware en specialistische klus en eigenlijk besluiten de meesten om dit uit te besteden. Doe je het zelf, dan zijn de risico’s als je het verkeerd doet vrij groot. Niet alleen zal je nieuwe gevelbekleding aanzienlijk korter meegaan, maar het kan ook gaan barsten en scheuren of afbladderen. Daarnaast is het gevaarlijk als er water achter het crepi kan komen. Dit zorgt voor vochtproblemen binnenshuis omdat de ventilatie van de muren slecht is, maar in de winter kan het uitzetten en ernstige schade aanrichten. Het is bijna onmogelijk om een strak resultaat te krijgen als je niet ervaren bent in het aanbrengen van crepi en dit heeft direct invloed op het uiterlijk van je woning. Daarnaast is het erg handig als je een garantieregeling hebt om op terug te vallen als er toch iets is misgegaan tijdens de werkzaamheden. Alleen ervaren klussers voelen zich zelfverzekerd genoeg om zich hieraan te wagen.

Vergelijk offertes

Tijd dus om een goede vakman te zoeken en onze vergelijkingstool kan je helpen bij het zetten van de eerste stap. Vul de gegevens in van je klus en je zal snel een aantal offertes ontvangen specifiek voor jouw omstandigheden en van betrouwbare regionale bedrijven. Vergelijk deze met elkaar, voeg ze toe aan je eigen marktonderzoek, en je zal ongetwijfeld de beste deal kunnen vinden voor jouw klus.