Crepi is vooral bekend als pleister voor de buitenmuren, maar ook op de binnenmuren kan het erg goed worden toegepast. Omdat het in een groot aantal kleuren te krijgen is en er ook een korrel aan kan worden toegevoegd, kan dit binnenshuis een mooi effect opleveren. Het grote voordeel is dan dat je je muren niet meer hoeft te verven en de muren kleurvast zijn. Het is echter de vraag of crepi nodig is op de binnenmuren of dat het misschien beter is om een ander en goedkoper soort bepleistering te kiezen. De onderstaande informatie kun je gebruiken om je een antwoord te vormen op deze vraag.

Wat is crepi?

Crepi is een pleister met waterafstotende kwaliteiten. Hierdoor is het ook zo geschikt voor gebruik op de buitenmuren. Het wordt vaak aangebracht op isolatieplaten, omdat het hier erg goed mee kan worden gecombineerd. Het mengsel bestaat uit cement, zand, kalk en soms ook kunsthars. Hier kan elke kleur aan worden toegevoegd en ook is het mogelijk voor een korrel te kiezen om een beetje structuur aan de muren te geven. Gevels en muren bekleed met crepi zijn strak, egaal en naadloos en daarom eigenlijk op elk type woning toepasselijk.

Crepi ook op de binnenmuren?

Er zijn voordelen verbonden aan crepi waardoor het zich goed leent voor gebruik buiten. Het is waterwerend, vuilafstotend en speciaal samengesteld om bepaalde weersomstandigheden te kunnen weerstaan. Ook is het een favoriet in combinatie met isolatie van de buitenmuren. Crepi is daarom ook vrij duur en je kunt gemakkelijk rekenen op €80 per vierkante meter. Voor de binnenmuren zijn deze specifieke kenmerken eigenlijk niet nodig en kun je in principe net zo goed een goedkopere soort sierpleister gebruiken.

Crepi versus andere sierpleisters

Om je een idee te geven van het prijsverschil tussen crepi en andere sierpleisters die je binnenshuis kunt gebruiken hebben we de onderstaande tabel samengesteld. Je kunt hetzelfde effect bereiken met bijvoorbeeld een spachtelputz of granol sierpleister voor aanzienlijk minder geld. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

 

Soort pleister Prijs per m2
Crepi machinaal aanbrengen Vanaf €40
Crepi handmatig aanbrengen Vanaf €80
Spackspuiten Vanaf €9
Handmatig glad stucen Vanaf €14
Spachtelputz Vanaf €12
Rustiekputz Vanaf €10
Granol Vanaf €15
Barokpleister Vanaf €15

 

Alternatieven voor crepi

Crepi is dus gemakkelijk €30 per vierkante meter duurder dan andere soorten pleister en dit komt voornamelijk doordat het bestand moet zijn tegen extreme omstandigheden. Overweeg de volgende alternatieve pleisters, zodat je geld kunt besparen en toch hetzelfde effect creëert als met crepi.

  • Spackspuiten: bij spackspuiten wordt het pleister machinaal en onder hogedruk aangebracht tegen de binnenmuren. Dit is sneller en goedkoper en geeft een strak, evenredig en egaal resultaat. Aan het mengsel kunnen alle kleuren worden toegevoegd en omdat het tegen de muren gespoten wordt is er toch een lichte structuur op de muren zichtbaar.
  • Handmatig glad sausen: zoek je echter een volledig gladde afwerking, dan zal het pleister handmatig moeten worden aangebracht. Dit kan binnenshuis gedaan worden op verschillende manieren. Of je kunt de muren behangklaar laten stucen wat betekent dat ze gereed zijn om behangen te worden. Sausklaar stucen wordt iets nauwkeuriger gedaan. Je kunt de muren daarna verven (of niet) in jouw gewenste kleuren.
  • Spachtelputz: spachtelputz is een sierpleister gebonden met kunsthars en met toegevoegde korrel. De korrels kunnen van verschillende groottes zijn (van 0,5 tot 4 millimeter) en deze afmetingen kun je zelf bepalen. Ook aan dit type sierpleister kan elke kleur worden toegevoegd, waardoor je niet meer hoeft te schilderen naderhand.
  • Rustiekputz: rustiekputz is in samenstelling nagenoeg hetzelfde als spachtelputz. Het enige verschil is dat de korrels grover zijn en bestaan uit gebroken marmer. Hierdoor krijgt de muur een wat ruiger en stoerder uiterlijk.
  • Granol: net als rustiekputz bevat granol ook een grovere korrel dan spachtelputz. Het resultaat is erg kenmerkend en herken je gemakkelijk aan de groeven en putjes in het oppervlak. Dit was vooral in de jaren ’70 en ’80 erg populair.
  • Barokpleister: de korrel die in barokpleister is verwerkt zit qua grootte tussen granol en spachtelputz in. Het geeft een subtiele korrelige structuur aan je muur.

 

Wel of geen crepi op de binnenmuren?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en crepi kan binnenshuis uitstekend fungeren. Vooral in nattere ruimtes zoals de keuken of de badkamer komt het erg goed van pas. Het is echter de vraag of het het extra geld waard is om de binnenmuren te laten bekleden met crepi als er voldoende goedkopere sierpleisters beschikbaar zijn met een soortgelijk uiterlijk. De beste manier om hier een beslissing over te maken is door te kijken naar voorbeelden van de verschillende pleisters en je een oordeel te vellen over het uiteindelijke resultaat. Vind je crepi dan nog steeds het mooiste en heb je hier het extra geld voor over, dan zijn er geen redenen waarom je dit niet kan laten aanbrengen op je binnenmuren.

 

Vergelijk offertes

Omdat slordig aangebrachte crepi je muren direct een onverzorgd uiterlijk geeft kiezen de meeste mensen ervoor om dit door een specialist te laten plaatsen. Het is altijd goed om wat tijd te steken in het vinden van de juiste vakman. Zet hier de eerste stap en gebruik onze vergelijkingstool om een aantal offertes op te vragen bij specialisten uit jouw omgeving. Deze verplichten je niet tot verkoop maar zijn onmisbaar als je de beste deal wilt afsluiten voor het stucen van jouw binnenmuren.